Ik, Jij, Wij

ikjijwij

Op vrijdag 20 maart 2015 ging het IK-JIJ-WIJ filmpje van scholengroep Veluwezoom in première. Dat gebeurde op alle elf de scholen op hetzelfde moment. Dat betekent dat ruim 1600 kinderen in de gemeente Rheden, en veel van hun ouders, tegelijkertijd dit filmpje te zien kregen.

In de week voorafgaand aan deze spectaculaire première, de week van het openbaar onderwijs, spraken en werkten de kinderen op school bovendien over wat voor hen IK-JIJ-WIJ inhoudt.

IK-JIJ-WIJ krijgt op alle scholen van de scholengroep steeds meer vorm, steeds meer projecten worden op de IK-JIJ-WIJ wijze aangepakt. IK-JIJ-WIJ, ‘omdat we het samen doen’ staat voor: samen met kinderen, ouders en omgeving werken aan een goede, fijne school waar ruimte is voor elkaars ideeën en opvattingen. Een school waar mensen zich welkom en gehoord voelen. Een school die midden in de samenleving staat.

Een van de zes kernwaarden van het openbaar onderwijs is ‘van en voor de samenleving’. Deze kernwaarde hebben wij vertaald in ‘Ik, jij, wij’. We omarmen natuurlijk alle zes de kernwaarden van het openbaar onderwijs , maar deze kernwaarde geven we binnen de Scholengroep Veluwezoom bijzondere aandacht. 'Ik, jij, wij' geeft richting aan ons dagelijks handelen:

IK ben nieuwsgierig naar de ander
JIJ bent anders, gelukkig maar!
WIJ komen samen verder

Ik:
Ben nieuwsgierig naar wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan. Ontdek hoe ik leer en wat ik wil ontdekken. Door nieuwsgierig te zijn naar een ander weet ik of ik voor hem of haar iets kan betekenen.

Jij:
Bent uitdagend, aanvullend en inspirerend. Dichtbij of ver weg, in de klas maar ook daarbuiten in de school, buurt of ergens anders op de wereld. Jij bent anders dan ik en dat is mooi.

Wij:
Leren van en met elkaar . Samen ontdekken en samen werken maakt onze wereld rijker. Samen maken wij de toekomst en komen we verder.

 

Ik, jij, wij:

gaat over samenwerken, met respect en nieuwsgierigheid naar de ander. Samenwerken met leerlingen, ouders, de wijk, de wereld.  Samenwerken omdat we allemaal verschillend zijn en juist dát kan ons verrijken. Het gaat over burgerschap, meedoen aan de samenleving en verantwoordelijkheid dragen, over het besef dat ik/jij/wij samen vorm geven aan ons samen leven.